Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağı için “mucize” benzetmesini kullanmak yanlış olmayacaktır. Zeytin meyvesinde elde edilen ve sağlıktan cilt bakımına kadar her derde deva olan zeytinyağının günümüzden 5 bin yıl önce keşfedildiği sanılmakta. Eski Mısır medeniyetinden beri insanoğlu tarafından bilinen ve kullanılan zeytinyağı, günümüzde de sağlıklı yaşamın vazgeçilmezidir. Harici ve dahili olarak birçok faydası olan, cildi güzelleştiren, hastalıkların oluşmasına engel olan ve sağlıklı yaşam için tercih edilmesi gereken bir yağ olan zeytinyağı, yüksek vitamin ve mineral içermesi nedeniyle mutfakların baş tacıdır. Zengin bir E ve K vitamini kaynağı olan zeytinyağında demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum mineralleri de bol miktarda bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Tarihçesi 

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen, genellikle sarı ve yeşilimtrak bir renge sahip olan sıvı yağdır. Zeytinyağının rengi yapısında bulunan maddeler nedeniyle değişkenlik gösterir. Yeşilimtrak olan zeytinyağının yapısında 10 ppm’ye kadar klorofil bulunur. Sarı renkli yağda ise karotin maddesi bulunur. Halk arasında zeytinyağının değeri rengine göre belirlense de aslında rengin kalite açısından bir  önemi yoktur.

Yapılan araştırmalar en eski zeytin ağacı fosilinin 39 bin yıllık olduğunu göstermektedir. İlk zeytin hasadının hangi uygarlık tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemekte. Zeytinyağı üretimine ilişkin bulgular M.Ö 4500 yıllarına kadar uzanmakta. Zeytinyağı üretiminde kullanılan en eski yöntem ayakla ezilip, sıcak su yardımı ile yağının alınmasına dayanmakta. Zamanla zeytinyağı üretmek için geliştirilen yöntemler de değişmeye başladı. Romalılar zeytini iki taş arasında ezerek yağını çıkarmaya başladı. Romalılar tarafından geliştirilen bu yöntemde önceleri hareketli taşı çevirmek için insan gücü kullanılırken daha sonra hayvan gücü kullanılmıştır.

19.yy zeytinyağı üretiminde önemli kilometre taşlarından biridir. Bu dönemde zeytinyağı üretmek için buhar kullanılmaya başlandı. Bu yöntem işlenen zeytin ve elde edilen zeytinyağı miktarında önemli oranda artışa neden oldu. Disel ve elektrikli motorların devreye girmesi ile birlikte günümüzün zeytinyağı üretim tesisleri kurulmaya başlandı.

Zeytinyağının Cilde Faydaları 

Doğal zeytinyağı cilt yapısına çok uygundur. Bu nedenle cilt sağlığı açısından çok faydalıdır. Özellikle nem dengesini kaybetmiş kuru ciltler üzerinde olumlu etkisi vardır. Düzenli olarak zeytinyağı kullanmak cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Dirsek ve diz gibi aşırı kurumaya bağlı sertleşen kısımlara zeytinyağı sürmek sorunun ortadan kalkmasını sağlar.

Cildin daha genç ve güzel görünmesini sağlayan zeytinyağı ile hazırlanacak cilt maskeleri ile daha canlı bir cilde sahip olmak mümkün. Zeytinyağını avokado ile birlikte püre haline getirerek hazırlanan püre cilde uygulandığında cildin nemlenmesini sağlar, yaşlılıktan kaynaklanan kırışıklıkların görünümünü hafifletir. Aşırı kuru bir cilde sahip olanlar, her akşam düzenli olarak cildine saf zeytinyağı sürerek kuruluk problemini önleyebilirler. İçeriğinde bulunan A, E ve K vitaminleri cildin daha güzel görünmesine yardımcı olur, cildin nem dengesini korur.

Ciltte oluşan mevsimsel ya da iş hayatından kaynaklanan çatlaklar için zeytinyağı önerilebilir. Ciltte oluşan çatlakları tedavi eden, görünümünü hafifleten zeytinyağı, ciltte oluşan problemlerin iyileşme sürecini kısaltır. Cildi ölü hücrelerden temizleme özelliği olan zeytinyağı Hint yağı ile karıştırılarak makyaj temizliğinde kullanılabilir. Antioksidan özelliğine sahip olan zeytinyağı, serbest radikallerden kaynaklanan kırışıklık, tahriş ve yaşlanma problemlerine karşı etkilidir. İçermiş olduğu vitamin ve mineraller cilt hücrelerini yeniler, cildin gençleşmesini sağlar.

Zeytinyağı Sağlıklı Saçlara Sahip Olmanızı Sağlar 

Zeytinyağının cilt üzerindeki olumlu etkisi saçlar için de geçerlidir. Kuru ve yıpranmış saçlar için şifa kaynağı olan zeytinyağı ile yapılacak saç maskeleri saçların daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Saçlarda meydana gelen kuruma ve dökülme problemine karşı zeytinyağı ile yapılan maskeler kullanılabilir. Zeytinyağını biraz bal ve su ile karıştırarak hazırlanan maske saça uygulandığında saçlar nemlenir, daha sağlıklı görünür. Saç diplerine zeytinyağı ile masaj yapmak saç köklerini kuvvetlendirir.

Ayak ve el sağlığı için de zeytinyağında faydalanmak mümkün. Yorgun ayakları dinlendirmek için bir miktar su ve zeytinyağını bir kapta karıştırdıktan sonra ayakları bu suda bekletmek gerekir. Sertleşen, kuruyan ve çatlayan eller için de zeytinyağı kullanılabilir. Cildin yenilenmesini sağlayan zeytinyağı, ellerinizin daha genç ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

Zeytinyağının Sağlığa Faydaları 

Zeytinyağı dahili olarak da birçok hastalığın tedavisinde etkilidir. Sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan zeytinyağı kabızlık problemine karşı etkilidir. Bağırsakların temizlenmesini sağlayan zeytinyağı basur rahatsızlığından kaynaklanan problemlerin hafiflemesini sağlar.

Meme ve bağırsak kanserine karşı uzmanlar zeytinyağı tüketilmesini öneriyor. Kanser riskini azalttığı düşünülen zeytinyağı sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Kan şekeri seviyesini azalttığı için diyabet hastalarının da zeytinyağı tüketmesi öneriliyor. Kan basıncını düzenleme etkisi bulunduğu için tansiyon hastalarına da zeytinyağı tüketmeleri tavsiye edilebilir. Kolesterol ile ilgili yapılan araştırmalar zeytinyağının kolesterolü düşürdüğünü göstermekte. Sağlıklı bir yaşam için zeytinyağı tüketilmesini öneren uzmanlar özellikle doğal zeytinyağı tüketmenin önemine işaret ediyorlar.

Güçlü bir antioksidan olan zeytinyağı karaciğer sağlığını da korur. Zararlı toksinlerin karaciğere zarar vermesine engel olur. Beyni ve zihinsel sağlığı koruyan zeytinyağı Alzheimer hastalığının oluşumunu ve ilerlemesini engeller. Kalsiyum emilimini teşvik eden zeytinyağı kemik sağlığını korur. Kemiklerin esnemesine engel olur ve kırılma problemine karşı etkilidir. Kilo problemine karşı zeytinyağı tüketilmesi önerilmekte. Bunun nedeni tembel bağırsakların kilo almaya zemin hazırlamasıdır. Bağırsak hareketlerini düzenleyen zeytinyağı kilo alınmasına engel olur, kilo vermeyi kolaylaştırır.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir