Sponsorlu Bağlantılar
Yumurtanın Besin Değeri
Orta boy çiğ bir yumurta yaklaşık 44 gram gelir. 44 gram yumurtada 63 kalori bulunur. 4 mg yağ içerir. Yumurta omega 3 ve omega 6 yağ asitleri açısından da zengin bir gıdadır. Orta boy (44 gram) bir yumurtada 32.6 mg omega 3, 505 mg omega 6 yağ asidi bulunur. 44 gram yumurtada bulunan kolesterol miktarı ise 186 mg’dır. Bu miktar insan vücudunun ihtiyacı olan kolesterol miktarının yüzde 62’sini karşılar. 5.5 mg protein içeren yumurta günlük ihtiyacın yüzde 11’ini karşılar. A, D, E, B6 ve B12 vitamini içeren yumurta vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılaması için tüketilmesi gereken gıdalardan biridir. Yumurtada kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyumun yanı sıra sodyum, çinko ve selenyum gibi mineraller de bulunur.
Yumurta Kolesterolü Yükseltir mi?
Geçmişte kolesterolü yükselttiği için yasaklı yiyecekler arasında yer alan yumurta, son yıllarda yapılan araştırmaların sonucuna göre aklandı diyebiliriz. Yumurta aşırıya kaçmamak kaydı ile tüketilmesi gereken çok yararlı bir gıda maddesidir. Güçlü bir protein ve kalsiyum kaynağı olan yumurtada bunun yanı sıra A, D, E, B6 ve B12 vitaminlerinin de bulunması, yumurtanın sağlıklı beslenme programlarında bulunması gerektiğini göstermekte.
Yumurtanın kolesterolü yükselttiği ile ilgili kanının yanlış olduğu ile ilgili söylemlerin artması üzerine uzmanlar kolesterol hastalarının da kontrollü bir şekilde yumurta tüketebileceğini söylemekte. Yumurta ile ilgili yapılan araştırmalar her insanda farklı bir etki yarattığını gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre yumurta tüketen insanların yüzde yetmişinin kolesterol seviyesinde değişim yaşanmamış. Geriye kalan yüzde otuzun kolesterol seviyesinde artış yaşanmış. Yine yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yumurta tüketen insanların HDL (iyi kolesterol) seviyesinde artış gözlemlenmiş. Araştırma sonucuna göre yumurta HDL yani iyi kolesterolü yükseltirken, düzenli yumurta tüketenlerin yüzde 70’inin kolesterol seviyesinde artış yaşanmadığı gözlemlenmiş.
Yumurta Çeşitleri
Yumurtanın geleneksel, organik ve çayır yumurtası olmak üzere üç türü bulunur. Geleneksel yumurtalar, marketlerde satışa sunulan yumurta türüdür. Bu yumurtalar gün ışığı görmeyen ve vitamin ile beslenen tavuklardan elde edilen yumurtadır. Daha ziyade gelişim süreci hızlandırılan çiftlik tavuklarından elde edilir.
Organik yumurta ise organik beslenen tavuklardan elde edilen yumurtadır. Bu tavukların gelişim sürecinde antibiyotik ya da hormon kullanılmaz. Bu nedenle yumurtaları da organik olarak adlandırılır.
Çayır yumurtası ise serbest gezen tavuk yumurtası olarak da bilinir. Dışarıda serbest gezen, doğal besinlerle beslenen tavukların yumurtası çayır yumurtası olarak adlandırılır. Köy yumurtası olarak da tanınır. Beslenme uzmanlarının en çok tavsiye ettiği yumurta türüdür. Ancak diğer yumurta türlerine göre daha pahalıdır.
Yumurtanın Faydaları
Yumurtanın en önemli faydası protein kaynağı olmasıdır. En fazla kırmızı ette bulunan proteine rakip olarak yumurta gösterilir. Kaliteli protein açısından zengin olan yumurta özellikle spor yapanların düzenli olarak tüketmesi gereken gıdalardandır. Kas kütlesinin artmasına yardımcı olan protein açısından zengin olan yumurta aynı zamanda enerjinin korunmasını sağlar.
Yumurta omega 3 yağ asitleri yönünden zengindir. Omega 3 kanser, artrit ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Omega 3 eksikliğinde halsizlik, hafızada zayıflık, ciltte kuruma, kan dolaşımında zayıflama, kalp hastalıkları görülür. Orta boy bir yumurtada 32.6 mg omega 3 yağ asidi bulunur. Bu miktar vücudun günlük ihtiyacı olan omega 3’ün önemli bir kısmını karşılamaya yardımcı olur.
B vitamini açısından zengin olan yumurta, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. B5 ve B12 vitamini bulunan yumurta hücrelerin DNA üretimine katkı sağlar. Yumurtada bulunan B12 vitamini büyüme ve gelişme çağındaki çocukların alması gereken vitaminler arasında yer alır. B12 vitamini besinler yolu ile alınan proteinin vücut tarafından işlenmesine yardımcı olur.
Yumurtada bulunan ve B vitamini bileşeni olan kolin vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Yumurta kolin açısından oldukça zengin bir gıdadır. Kolin, hücre yapısının korunmasını, sinir sisteminin işleyişini, yağların kan yolu ile karaciğere taşınmasını sağlar. Kolin eksikliğinde önemli sağlık sorunları ortaya çıkar. Damar tıkanıklığı, karaciğer hastalıkları ve nörolojik hastalıkları kolin eksikliğinde görülebilecek hastalıklar arasında yer alır.
Yumurta beyazında peptit adı verilen bir bileşen bulunur. Peptit yüksek kan basıncını düşürür. Yani yumurta yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olan gıdalardan biridir.
Yumurta D vitamini açısından da çok zengin bir gıdadır. Özellikle çocuklarda gelişim sorunlarına neden olan D vitamini eksikliğine karşı gelişme çağındaki çocukların yumurta tüketmesi sağlanmalıdır. Uzun zaman D vitamini eksikliğinde çocuklarda astım, erişkinlerde ise kalp hastalıkları, bilişsel zayıflama, kanser gibi hastalıkların görülme riski artar.
Yumurtada bulunan selenyum sağlıklı yaşam için gerekli minerallerden biridir. Orta boy bir yumurta vücudun ihtiyacı olan selenyumun yüzde 20’sini karşılar. Selenyum eksikliğinde zihin zayıflığı, halsizlik ve hipotroid gibi rahatsızlıklar görülür.