Turpun Faydaları

Turp, turpgiller familyasına ait bir sebze türü. Kırmızı, beyaz ve kara turp gibi türleri bulunan bu sebze çiğ olarak tüketilir. Salatalarda ve mezelerde kullanıldığı gibi sade olarak da tüketilen turp sağlık açısından son derece yararlı bir sebzedir. Turpun tüketilen kısmı toprak altında yetişir ve bitkinin gövdesidir. Yuvarlak ya da silindirik bir şekli vardır. Uzun ve silindirik şekilli olan türü pişirilerek tüketilir. Yuvarlak türleri ise çiğ tüketilir. Kumlu topraklarda yetişen sebze, güneşi sever. Birçok vitamin ve mineral içeren turp C vitamini ve potasyum açısından son derece zengin bir sebzedir. Kalori açısından düşük bir sebze olması nedeniyle özellikle diyet yapanlar için ideal bir yiyecektir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Turpun Tarihçesi 

Turpun, ufak ve kırmızı olanları fındık turpu olarak adlandırılır. Biraz daha büyük ve beyaz olanları kestane turpu, daha büyük ve siyah olanları ise bayır turpu olarak isimlendirilir. Turp hakkından en eski bilgiye Mısır piramitlerindeki yazılarda rastlanır. Yunan tarihçi Heredot’a göre M.Ö. 484-425 tarihlerinde Mısır piramitlerinde turp, soğan ve sarmısaktan bahsedilmekte. M.Ö. 500 yılında Akdeniz Bölgesi’nden Çin’e götürüldüğü tahmin edilen turpun ne zaman yetiştirilmeye başlandığı bilinmemekte. Turpun anavatanı Anadolu’dur, ancak ne zaman yetiştirilmeye başlandığı ile ilgili kesin bilgi yoktur. Osmanlı döneminde kullanıldığı bilinen turp, günümüzde tüm ülkelerde yetişen bir sebzedir.

turpun tarihçesi ile ilgili görsel sonucu

Turpun Besin Değeri 

Turp mineral ve vitamin deposu bir sebzedir. C vitamini açısından zengin olan turpun 100 gramında 14,8 mg C vitamini bulunur. A vitamini açısından da iyi bir kaynak olan turpun 100 gramında 7 mg A vitamini bulunur. Turp, bol miktarda kalsiyum, potasyum ve sodyum içerir. Bir porsiyon turpta (100 gram) 25 mg kalsiyum, 270 mg potasyum, 45 mg sodyum bulunur. Protein içeren ender sebzelerden olan turpun bir porsiyonunda 0,79 gr protein bulunur. 3,94 gram karbonhidrat bulunan 100 gram turp 1,6 gram besin lifi içerir. Bir porsiyonu sadece 16 kalori içeren turp diyet listelerinin vazgeçilmezidir.

Turpun Sağlığa Faydaları 

Türkçede “turp gibi olmak” diye deyim vardır. Bu deyim aslında boşu boşuna oluşmamıştır. Turp gerçekten de çok sağlıklı bir sebzedir. Öksürükten sindirim sistemi hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorununa iyi geldiği görülen turp düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Her şeyden önce güçlü bir antioksidan olan turp, vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Yüksek oranda besin lifi içermesi nedeniyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan turpun en önemli faydalarından biri de kabızlığı gidermesidir.

Besin lifi sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Turpta bol miktarda besin lifi bulunur. Salata olarak tüketilen yarıl kase turp yaklaşık olarak 1 gram besin lifi içerir. Besin lifi sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, aynı zamanda boşaltım sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle kabızlık problemine karşı besin lifi açısından zengin gıdalar tüketilmesi gerekir. Turp da kabızlığa karşı tüketilecek gıdalar arasında yer alır.

Turp, folik asit açısından da zengindir. Folik asit, folat, folisin ve B9 vitaminlerinin genel adıdır. Özellikle hamilelik döneminde yeterli miktarda folik asit alınması gerekir. Folik asit, hamilelikte ortaya çıkan düşük riskini azaltır, doğum kusurlarını engeller. Folik asit aynı zamanda kolon kanseri ve meme kanseri riskini azaltan bir vitamindir. Vitiligo ve dişeti sorunlarına karşı da folik asit tüketilmesi önerilir. Kırmızı kan hücresi yapımına yardımcı olan bir vitamin olan folik asit, turp gibi sebzelerde bol miktarda bulunur.

C vitamini sağlık açısından son derece önemli vitaminler arasında yer alır. Turpta bol miktarda C vitamini bulunur. Orta boy bir turp günlük C vitamini ihtiyacının yüzde ikisini karşılar. C vitaminin, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kalp hastalıklarından korunmaya kadar birçok faydası vardır. Diş eti kanaması, diş kaybı, soğuk algınlığı, depresyon, sağ sağlığı, eklem ağrıları, yaraların geç iyileşmesi gibi sağlık sorunlarına karşı bol bol C vitamini içeren yiyecekler tüketilmelidir. Turpun yanı sıra, yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, brokoli gibi sebze ve meyveler de C vitamini açısından zengindir.

Turpun bir faydası da solunum yolu rahatsızlıklarına karşı iyi gelmesidir. Astım, bronşit, akciğer enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı, alerji gibi rahatsızlıklar nedeniyle tıkanan solunum yolu turp sayesinde rahatlayabilir. Turp yemek, hem solunum yolunu rahatlatır, hem de solunum yolu hastalıklarının daha hızlı geçmesini sağlar.

Kırmızı turpun idrar söktürme özelliği vardır. İyi bir idrar söktürücü olması nedeniyle toksinlerin idrar yolu ile vücuttan atılmasını sağlayan kırmızı turp, böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. Böbrekleri temizleyen kırmızı turp, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan sebzelerdendir.

Düşük kalorili bir sebze olan turp, kilo problemi olanların tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Ortalama büyüklükte bir turp sadece 1 kalori içerir. Besin lifi açısından da zengin olan turp, tokluk hissi yaratır. T

Turp nefesi tazeleyen ve ağız kokusunu önleyen bir yiyecektir. Kan dolaşımını hızlandırır. Sivrisinek ısırığına karşı etkilidir. Isırık bölgesine sürüldüğünde kaşıntışı önler, şişliği azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilde iyi gelir, yaşlanma belirtilerini azaltır. Turpun mikrop öldürücü etkisi vardır. Sivilce ve egzemayı gidermeye yardımcı olur.

Turpun Zararları 

Böbreğinde taş olanla, ishal olanlar da turp tüketmemelidir. Açık ülser yarası olanların da turp tüketmesi tavsiye edilmez. Gastriti olanlarsa turpu pişirerek tüketmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir