Sponsorlu Bağlantılar
Soya Faydalı mı Zararlı mı?
Soya fasulyesi yoğun miktarda protein içeren bir bitkidir. Bu özelliği nedeni ile hayvansal proteine alternatif olarak kabul edilen soya, sağlıklı protein olarak kabul ediliyor. Ancak, son yıllarda soya ile ilgili yapılan araştırmalar kafa karışıklığına neden oluyor. Bazı araştırmacılar soyanın çok yararlı olduğunu söylerken bazı araştırmacılar ise soyanın zararlı olduğunu söylüyorlar.
Yiyecek olarak tüketilen soya fasulyesi sağlığa faydalı olarak kabul edildiği için tüketilebilir. Ancak işlenmiş soya ürünleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Genetiği ile oynanmış soya ürünlerini tüketmemek de fayda var.
Soya Fasulyesinin Faydaları
100 gram pişmiş soya fasulyesi 173 kalori içerir. Besin değeri yüksek olduğu için diyet listelerinde soya fasulyesine yer veriliyor. Yine 100 gram pişmiş soya fasulyesi 6 gr besin lifi içerir. Bu miktar günlük alınması gereken besin lifi miktarının yüzde 24 gibi büyük bir kısmını karşılar. Aynı miktarda soya fasulyesi 17 gr protein içerir. Bu özelliği nedeni ile soya hayvansal protein kaynaklarına alternatif olarak protein tozu üretiminde kullanılan bitkisel kaynak olarak dikkat çekiyor.
A, E, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri bulunan soyada folat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum gibi mineraller de bulunuyor.
Soya yüksek kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Bu nedenle kalp sağlığını korumak amacı ile soya tercih ediliyor. Ancak yüksek kolesterolü bulunan herkeste aynı etkiyi sağlamadığı için soya tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor. Soyanın kanser üzerindeki etkisi de araştırılan konulardan birisi. Özellikle erkeklerde görülen prostat kanseri üzerindeki olumlu etkisi halen araştırılmakta. Şu ana kadar yapılan araştırmalar soyanın prostat kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor. Kanserden korunmak amacı ile yüksek miktarda soya ürünü tüketmek doğru değildir. Zira soyanın aşırı tüketilmesi meme kanseri riskini artırıyor.
Kalsiyum bakımından zengin olan soya kemiklerin gelişiminde ve korunmasında olumlu etki gösteren bir gıdadır. Tip 2 diyabet hastalarının karaciğer ve kalp hastalıklarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Son yıllarda yapılan araştırmalar soya ürünlerinin tip 2 diyabet hastalarının kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisini göstermiştir.
Soya fasulyesi ve soya ürünlerinin menopoz döneminde ortaya çıkan “ter basması” na karşı olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Soya ve Soyadan Elde Edilen Ürünlerin Olası Zararları
Soya ve soyadan elde edilen ürünleri fazla miktarda tüketmek, tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Erkeklerde testosteron seviyesini düşürebilir. Soyanın bir diğer olumsuz etkisi de meme kanseri riskini artırmasıdır. Sonuçta nasıl ki her gün et yemiyorsak soyayı da her gün tüketmememiz gerekir.