Şeftalinin Faydaları ve Besin Değeri

Meyveler vitamin ve mineral deposu oldukları için dengeli beslenmenin olmazsa olmazlarıdır. Her mevsimin kendine has meyvesi vardır. Yazın sevilen meyvelerinden olan şeftalinin en lezzetli olduğu aylar haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Şeftalinin kökeni Çin’e dayanır. Dünyanın en çok şeftali üreten ülkeleri Çin ve İtalya’dır. Taze meyve olarak tüketilen şeftali, meyve suyu, reçel, marmelat olyarak da tüketilir ve özellikle tatlılar olmak üzere hamurişlerini lezzetlendirmek amacıyla da kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Şeftalinin İçerdiği Vitaminler 

Şeftali bir vitamin deposudur. A ve C vitaminleri açısından çok zengindir. İçerdiği A vitamin daha sağlıklı gözlere sahip olmamızı sağlar. C vitamini ise vücudu toksinlerden arındırır. Şeftali E, B6, B3, B2, B1, B9, B5  ve K vitaminlerini de içerir. Dengeli beslenmenin temelini oluşturan vitaminler taze meyvelerde ve şeftali de bol miktarda bulunur.

Şeftalinin İçerdiği Mineraller 

Şeftali potasyum yönünden zengin bir meyvedir. Büyük bir şeftali 333 mg potasyum içerir. Potasyum böbrek taşı oluşumun engeller. Sağlıklı kemiklere sahip olmamızı sağlar. Tansiyonu dengeler. Potasyum dışında şeftalide magnezyum, fosfor, bakır, çinko, manganez, demir ve kalsiyum mineralleri bulunur.

Şeftalinin İçerdiği Antioksidanlar 

Şeftali antioksidanlar açısından da zengin bir meyvedir. Vücudu toksinlerden ve zararlı maddelerden koruyan antioksidan şeftalide bolca bulunur. İçeriğinde bulunan klorojenik asit hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eder. Kronik hastalıklara, kansere ve iltihaplı hastalıklara karşı antioksidan yönünden zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Şeftali de bunlardan birisidir.

Şeftalinin Sağlığa Faydaları 

Şeftali tokluk hissi veren bir meyvedir. Kalorisi de düşük olduğu için diyet yapanlar atıştırmalık olarak şeftali tüketebilirler. Antioksidan açısından zengin olan şeftali vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik haslatılıklara, kansere ve iltihaplı hastalıklara karşı koruyucudur. Obezite ile mücadelede tercih edilen şeftali, kalp ve diyabet hastalığı ile savaşır. A, C ve E vitamini yönünden zengin olan şeftali cildin nemlenmesini, canlanmasını ve sağlıklı görünmesini sağlar. Saç dökülmesini kendi başına engelemez ama sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar. Bağırsak kurtlarının temizlenmesini sağlar. İdrar söktürücü özeliliği vardır. Mesaneyi ve böbrekleri temizler. Hazmı kolaylaştırır, mide dostudur. Göz sağlığına iyi gelir. Yüksek kolesterolü dengeler. Demir içerdiği için demir eksikliğine bağlı anemi hastalarının tüketmesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Vücudu toksinlerden arındırır. Magnezyum içeren şeftali kaygı ve stres giderici etkiye sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir