Sponsorlu Bağlantılar
Üzümün Besin Değeri
Üzüm fruktoz ve glukoz şekeri yönünden çok zengindir. Ağırlığına göre yüzde 67 ila yüzde 72’si fruktoz ve glukoz şekerinden oluşur. Yine ağırlığına göre üzümde yüzde 3 protein, yüzde 3,5 lif bulunur. Sodyum oranı düşük olan üzümün en önemli özelliklerinden biri de kolesterol içermemesidir. 50 adet kuru üzüm 78 kalori ihtiva eder. C vitamini yönünden biraz fakir bir meyve olan üzümün 26 gramında yüzde 0,6 mg C vitamini bulunur. Potasyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. 26 gram yaklaşık 50 adet kuru üzüm 1.8 mg omega-3 yağ asidi, 7.5 mg omega-6 yağ asidi içerir. 50 adet kuru üzümde bulunan su miktarı ise 4 gramdır.
Kuru Üzümün Sağlığa Faydaları
Kuru meyveler antioksidan açısından zengin yiyeceklerdir. Kuru üzüm de kuru kayısı, kuru erik gibi antioksidan yönünden zengindir. Hücre yapısını koruyan antioksidanlar sağlıklı yaşam için gereklidir. Kuru üzümün antioksidan etkisi tazesine göre daha azdır. Taze üzüm antioksidan açısından kuru üzümden daha zengindir. Bu nedenle mevsiminde bol bol üzüm tüketmek gerekir. Taze üzümün kurutulması sırasında antioksidan özelliğine sahip bazı bileşenlerde kayıplar oluşur.
Kuru üzümde boron minerali bulunur. Boron minerali yiyeceklerle birlikte alınan kalsiyumun vücut tarafından emilmesine yardımcı olur. Kalsiyum kemik sağlığı için gereklidir, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu yiyecekler yolu ile almamız gerekir. Üzümde bulunan boron minerali osteoporoza karşı koruma sağlayan bir mineraldir. Kadınlarda menopoz sonrası östrojen tedavisinde de etkilidir.
İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan sarı nokta hastalığına karşı da kuru üzüm tüketilebilir. Sarı nokta hastalığına karşı gözü koruyan kuru üzüm düzenli olarak tüketilmelidir. Yapılan bir araştırmaya göre her gün 3 kase taze meyve tüketmek sarı nokta hastalığı görülme riskini önemli oranda azaltıyor. 3 kase taze meyve yerine 2 kase taze meyve, 1 kase kuru üzüm tüketerek sarı nokta hastalığına karşı gözlerinizi koruma altına alabilirsiniz.
Besin lifi, sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir. Besin lifi açısından zengin beslenme programı uygulamak, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Besin lifi yönünden fakir beslenmek başta kabızlık olmaz üzere birçok sindirim sorununa neden olur. Kabızlığın önlenmesi ve bağırsakların düzenli çalışması için günlük besin lifi ihtiyacımızı karşılayacak gıdalar tüketmeye özen göstermemiz gerekir. Kuru üzüm besin lifi açısından zengin bir yiyecektir. Her gün bir avuç kuru üzüm tüketmek sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Uzmanlar besin lifi yönünden zengin beslenmek gerektiğinin altını çiziyorlar. 50 gram kuru üzümde 1 mg besin lifi bulunur. Bu miktar günlük besin lifi ihtiyacımızı karşılamak için yeterli olmayacaktır ancak lifli yiyeceklerle birlikte kuru üzüm tüketerek daha sağlıklı yaşamak mümkündür.
Kuru üzüm, potasyum ve magnezyum açısından zengin bir yiyecektir. Potasyum ve magnezyum vücudun asit dengesini korur. Vücudun asit dengesinin korunması, gut, romatizma, böbrek taşı ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Demir yönünden çok zengin olan kuru üzüm kansızlığa karşı tüketilebilir. Demir eksikliği anemisine karşı kuru üzüm tüketilmelidir. 50 adet kuru üzüm vücudun ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 3’ünü karşılar.
Kuru üzüm, halsizlik, yorgunluk gibi durumlarda tüketilebilir. Enerji deposu olan kuru üzüm vücudun enerji ihtiyacını önemli oranda karşılar. Şeker içeren kuru üzüm yüksek kalorili bir yiyecektir. Bu nedenle diyet yapanlar için pek uygun değildir. Ancak diyet yapanlar tatlı ihtiyaçlarını kuru üzüm tüketerek karşılayabilirler.
Kuru Üzümün Yan Etkileri
Bazı kişilerde kuru üzüm alerjik etki yaratabilir. Sadece yemekle değil dokunmakla dahi ortaya çıkabilen alerjik reaksiyonlar sonucunda, vücutta kızarıklık, hırıltılı solunum, hapşırma görülebilir. Üzüme karşı alerjiniz olup olmadığını pratik olarak anlayabileceğiniz gibi alerji testi yaptırarak da öğrenebilirsiniz.
Üzüm yüksek kalorili bir gıdadır, bu nedenle kilo problemi olanlar günlük tükettikleri kuru üzüm miktarına dikkat etmelidir. Üzümde bol miktarda karbonhidrat bulunur. Fazla üzüm tüketmek vücutta karbonhidrat birikimine neden olur.
Besin lifi açısından zengin olan kuru üzümü fazla tüketmek bağırsakların daha fazla çalışmasına ve ishale neden olabilir. Bu nedenle üzüm tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir.
Sindirim sistemi kuru üzümü sindirirken ortaya bol miktarda fruktoz çıkar. Ortaya çıkan fruktoz gaz problemine neden olur. Aşırı üzüm tüketmek şişkinlik yaratır, mide bulantısına neden olabilir. Tüm gıda maddeleri gibi kuru üzümü de günlük ihtiyacımızı karşılayacak kadar tüketmemiz gerekir. Fazla tüketilen her gıda gibi üzüm de sağlığımıza yarar yerine zarar verebilir.