Kekiğin Faydaları

Kekik, kokulu bir bitkidir. Ormanlarda, çayırlarda, çimenliklerde, dağlarda yetişen kekik bitkisinden yemeklerde ve bitki çaylarında kullanılan kekik baharatı elde edilir. Güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Bu nedenle hava sıcaklığının yüksek olduğu bölgelerde, özellikle kayalık ve dağlık alanlarda yetişir. Kokusuyla meşhur olan kekik, birçok yemeği lezzetlendirmek için kullanılan bir baharattır. Sadece mutfakta kullanılmayan bu bitki sağlık alanında da kullanılır. Özellikle yağı ve çayı birçok rahatsızlığın tedavisinde tercih edilir. Bileşeninde bulunan vitamin, mineral ve besinler nedeniyle sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz bitkisel tedavi araçlarından birisidir. Kekik bitkisinin uzunluğu 15 ila 30 cm olabilir. Genellikle kurus tüketilen kekik, taze olarak da tüketilebilir. Güney Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yemeklerde baharat olarak kullanılan kekik sağlığa faydalı bir bitki olması nedeniyle çay olarak da fazlaca tüketilir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Kekiğin Besin Değeri 

Kuru kekik, A vitamini yönünden çok zengindir. 100 gram kekikte 3800 (iu) A vitamini bulunur. Sadece A vitamini yönünden zengin olmayan kekik aynı zamanda iyi bir kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko kaynağıdır. Besin lifi açısından da zengin olan kekiğin 100 gramında 40.4 gram besin lifi bulunur. 100 gram kekikte 26.66 g karbonhidrat, 8.81 g protein, 7.25 g yağ, 55 g sodyum, 810 g potasyum, 1890 g kalsiyum, 123.6 g demir bulunur.

kekiğin besin değeri ile ilgili görsel sonucu

Kekiğin Sağlığa Faydaları 

Kekik özellikle et yemeklerini lezzetlendirmek için kullanılan bir baharat olarak bilinse de sağlığımıza da son derece faydalıdır. Cilt sağlığından kansere kadar pek çok açıdan faydalı olan kekik baharat olarak tüketilebileceği gibi çay olarak da tüketilebilir.

Kekik, hipertansiyona iyi gelir. Tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olan kekik tansiyon sorunu olan hastalarca tüketilebilir.

Kolon kanseri son yıllarda hızla artış gösteren kanser türlerinden birisi. Obezite ve hareketsiz yaşama bağlı olarak artış gösteren kolon kanserinin en önemli nedenleri arasında kabızlık problemi gelmekte. Kekik besin lifi açısından çok zengin bir bitkidir. İçermiş olduğu besin lifi sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyen bu baharat, kabızlığı giderir, kolon kanseri riskini azaltır.

Meme kanseri hücrelerinin yayılma hızını düşürdüğü için kekik meme kanserine karşı kullanılacak bitkisel kaynaklar arasında yer alır.

Ağızda ve vajinada mantara neden olan candida albicans mantar türüne karşı da kekik önerilmekte. Kekikte bulunan uçucu yağlar sayesinde bu mantar türünün görülme riski azalır.

Kekiğin baharat olarak yemeklerde kullanılması ya da çay olarak tüketilmesi cilt sağlığını korur. Ciltte ortaya çıkan egzama ve benzeri deri hastalıklarına karşı kekik tüketilebilir. Önemli bir cilt problemi olan akneye karşı da kekikten faydalanmak mümkün. Cildin kekik suyu ile temizlenmesi halinde akne problemi büyük oranda ortadan kalkar. Böcek sokmasına karşı da kekik suyundan faydalanılabilir. Özellikle sivrisinek sokması sonrası ortaya çıkan kaşıntı ve şişlik gibi sorunlara karşı kekik suyu kullanılabilir.

Solunum sistemi rahatsızlıklarında da etkili olan kekik özellikle bronşitte kullanılabilir. Bronşit, soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan öksürük, balgam, ateş gibi sorunlarda kekik kullanmak iyileştirici etki gösterir. Astım ve solunum yolu problemi olan hastalar kekik suyundan faydalanabilir.

Etkili bir antioksidan olan kekik, kalp sağlığını korur. Kekik saçların  daha sağlıklı olmasını sağlar. Saç sağlığını koruyan diğer otlarla birlikte kullanıldığında önemli bir saç problemi olan dökülmeye iyi gelir. Dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olur.

Kekik çayı, şiddetli öksürüğü keser. Bir bardak sıcak suya birkaç dal kuru kekik atarak hazırlayacağınız çay bronşları açar, öksürüğü azaltır. Soğuk algınlığı nedeniyle görülen göğüs ağrısını giderir.

Demir açısından zengin bir kaynak olan kekiğin 2.8 gramı insan vücudunun günlük demir ihtiyacının yüzde 20’sini karşılar. Demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan anemi, yorgunluk, bağışıklık sistemi zayıflığına karşı kekik tüketilmesi önerilir. Bol miktarda K vitamini içeren kekik aynı zamanda kemik sağlığını korur.

Kekikte bulunan B6 vitamini beynin stresle mücadele etmesine yardımcı olur, sinir sistemini korur. Akciğer ve ağız kanserine karşı koruyucu olan kekik aynı zamanda diş eti problemlerine karşı da iyi gelir. Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini kekikte bol miktarda bulunur. A vitamini göz sağlığı için gerekli bir vitamindir, bu nedenle daha sağlıklı gözlere sahip olmak için kekik tüketilmelidir.

Beyin hücrelerini koruyan kekik, Alzheimer hastalığına iyi gelir. Yatıştırıcı etkisi olan kekik uykusuzluk problemine karşı etkilidir. Yatmadan önce bir bardak kekik çayı içmek uykuya geçişi kolaylaştırır. Kekik sindirim sistemi dostudur. Hazımsızlığa iyi gelir. Hazımsızlık ve kabızlık problemine karşı kekik çayı tavsiye edilir.

Kekik kas ağrılarını giderir. Enerji deposu olan kekik yorgunluğa iyi gelir. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Omega 3 yağ asitleri açısından zengindir, beyin sağlığını korur. Yaşlanma belirtilerini azaltır. Kekik suyu adet sancılarını azaltır. Adeti düzenler. Kekik suyu ile kekik yağı karıştırılarak kullanılırsa romatizma ağrılarına iyi gelir. Kekik yağı mide ve bağırsakta biriken gazı giderir. Kekik suyu zararlı bakterileri öldürür, bağırsakları temizler. Dağ kekiği alerjik hastalıklara iyi gelir. Sigaranın zararlarını azaltır. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcı olur.

Kekiğin Zararları

Aşırı tüketilmesi halinde mukus zarına zarar verebilir. Hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tiroid problemi olanlar doktora danışmadan kekik kullanmamalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde aşırı kekik ve kekik yağı kullanılması doğru değildir. 18 yaşından küçük çocukların kekik tüketmesi zararlı olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir