Kavunun Faydaları Nelerdir?

Kavun, ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen ve çok sevilen bir yaz meyvesidir. Kendine has aroması ile yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kavun vitamin ve mineral açısından da çok zengindir. Kalp sağlığından göz sağlığına kadar pek çok faydası olan kavun mevsiminde düzenli olarak tüketilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Kavunun Faydaları 

Kavunun bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. Kırmızı kan hücrelerini uyaran kavun bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini açısından zengin olan kavunun hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

Kavun potasyum yönünden zengindir. Potasyum kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kavunda bulunan sodyum yüksek tansiyonu engeller. Kanı incelten kavun, kalp sağlığını korur, damar tıkanıklığına karşı tüketilmesi gerekir. İçinde bulunan folat kalp krizi riskini azaltır.

Kansere karşı da kavun tüketilmelidir. İçerdiği C vitamini kavunun kanserle mücadele eden meyveler arasında yer almasına neden olur. C vitamini serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Kavun hazımsızlığa iyi gelir. Yemeklerden önce kavun yemek kabızlık problemini giderir. Mide şikayetlerine iyi gelir.

Beta-karoten açısından zengin olan kavunun göz sağlığını koruma özelliği vardır. Kavunda bulunan beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve görmeyi güçlendirir.

Kavunun bir etkisi de sinir sistemi üzerinedir. Sinirleri yatıştıran kavun endişeyi giderir, uykusuzluk problemine karşı da etkilidir.

Sigarayı bırakmak isteyenlere de kavun önerilebilir. Kavunda bulunan vitamin ve bileşenler nikotin eksikliği hissini azaltır. Böylece tiryakilerin daha az sigara içmesi sağlanabilir.

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı idrar yolu hastalığı olanların tüketmesi önerilir. Kadınlarda adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olan kavun, adet döneminde görülen ağrı ve krampları azaltır.

Yanıkların iyileşmesini hızlandıran kavun, yanık bölgeye konulduğunda acıyı azaltır. Ezilip soğuk sütle karıştırılan kavun yüze sürülürse cildin nemlenmesini ve daha güzel görünmesini sağlar. Kavun çekirdeği kaynatılıp suyu içilirse karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Çekirdekleri dövülüp kaynatılırsa ve bu su içilirse öksürüğe iyi gelir.

Romatizma ve basur gibi hastalıklarda görülen ağrının azalmasına yardımcı olur. Saçların daha gür olmasını sağlar, saç dökülmesine karşı bol bol kavun tüketmek gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir