Karnabaharın Faydaları

Kış aylarında görmeye alışık olduğumuz, kızartması, yemeği, salatası ve hatta turşusu dahi yapılan karnabahar bazılarının çok sevdiği bazılarının ise kokusundan dolayı mutfağa bile sokmadığı bir kış sebzesi. Kokusu nedeniyle mutfağa sokmayanlar, karnabaharın faydalarını duyduğunda düzenli olarak bu kış sebzesini tüketmeye başlayacak. Vitamin ve mineral deposu olan karnabaharın kanserden kabızlık sorununa kadar pek çok hastalığa iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Sponsorlu Bağlantılar
 

Karnabahar Nedir?

Karnabahar, turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Çiçekleri tanecikli olan bu sebzenin yaprakları lahanaya benzer. Yemeklerde, salatada ve kızartmada çiçekli kısmı kullanılır. Vatanı Doğu Akdeniz’dir. Fosfor ve vitamin deposudur. Çiçek kısmı brokoliye benzeyen karnabaharın yaprak kısmı ise lahanaya benzer.

Karnabaharın Besin Değeri 

100 gram karnabaharda 27 kalori bulunur. Az kalori içermesi nedeniyle diyet yapanlar için ideal bir sebzedir. Besin lifi açısından da zengin olan karnabalar sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. 100 gram karnabaharda 2,7 protein, 5,2 gram karbonhidrat, 0,2 gram yağ, 1 gram lif ve 56 mgr fosfor bulunur. A, B1, B2, C ve E vitamini bulunur. Fosforun yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sülfür, silisyum, ve klor da içerir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel kurallarından biri de düzenli sebze ve meyve tüketmektir. Karnabahar içermiş olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilmesi gereken bir sebzedir. Karnabahar pişirilirken çiçek kısmına yakın olan birkaç yaprağı ile birlikte pişirildiğinde kansere karşı koruma etkisi gösterir. Bu nedenle sadece çiçek kısmı değil, çiçeğe yakın yaprakları da değerlidir.

karnabahar ile ilgili görsel sonucu

Karnabahar Nasıl Tüketilir

İçermiş olduğu vitamin ve minerallerin yok olmaması için karnabaharın dikkatli pişirilmesi gerekir. Karnabahar pişirilmeden önce bir süre haşlanmalı. Haşlandıktan sonra az suda kısa sürede pişirmek besin değerinin azalmasına engel olur. Ayrıca kızartma daha ağır olacağı için bunun yerine haşlama ya da fırınlama tercih edilmeli. Tüm sebze yemeklerinde olduğu gibi karnabahar pişirirken de fazla karıştırmamak en doğrusudur. Böylece hem sebze şekil kaybına uğramaz hem de yemek daha lezzetli olur. Karnabahar ve diğer sebzeler pişirmeye hazırlanırken önce yıkanmalı daha sonra doğranmalı. Doğranmış sebzeleri uzun süre bekletmek vitamin ve mineral kaybına neden olur. O nedenle doğrandıktan sonra kısa sürede pişirilmelidir.

Sebzeler uzun süre pişirildiğinde lezzet kaybına neden olur. Sebzelerin lezzet kaybına uğramaması için pişirme süresi kısa tutulmalıdır. Bazı kişiler, sebzelerin rengini korumak için yemeğe soda eklemeyi tercih ediyorlar. Soda sebzelerin rengini korumasına karşılık vitaminlerin yok olmasına neden olur.

Karnabaharın Faydaları 

Karnahar vitamin ve mineral deposu olan bir sebzedir. Bu özelliği nedeniyle vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri karşılamaya yardımcı olur. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için tercih edilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Bol miktarda besin lifi içerir. Bu özelliği ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Özellikle haşlama ya da buharda pişirmek ve tüketmek kilo problemi yaşayanların tercih etmesi gereken yöntemlerdir. Folik asit açısından zengindir. Vücudun ihtiyacı olan folik asidi büyük oranda karşılar.

Sindirim sistemini düzenleyen karnabahar kabızlık problemine karşı etkilidir. Yüksek miktarda su ve besin lifi içeren sebze, kabızlık problemini ortadan kaldırır. Hazımsızlığa iyi gelir. Kabızlığı ortadan kaldırdığı için kolon kanseri riskini de azaltır. İçeriğinde bulunan lif, zararlı toksinlerin dışkı ve safra yolu ile atılmasına yardımcı olur.

Karnabaharın en önemli faydası beyin üzerinedir. Beyni korumak için tüketilmesi gereken bir sebze olan karnabahar, beyin sağlığını korumaya yardımcı olan B vitamini açısından zengindir. Öğrenmeyi ve zekayı geliştirir. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır.

Karnabaharın eklem ağrılarını giderme özelliği vardır. Eklem ve kemik hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterir. Romatizma, romatoid artrit gibi hastalıkların yanı sara kemik erimesine karşı da uzmanlar tarafından tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer alır. İdrarla atılan kalsiyum miktarını azaltan karnabahar sağlıklı kemiklere sahip olunmasını sağlar.

Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Antikanser özellik gösteren sebzeler arasında yer alan karnabahar kanserli hücrelerin büyümesine engel olur. Prostat, mide, kolon, meme, yumurtalık, mesane ve akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.

Kalp hastalıklarına karşı korur. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Vücudun ödem tutmasına engel olur. Şeker hastalığı olanların da rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Karaciğer için çok faydalı bir sebze olan karnabahar karaciğeri toksinlerden temizler. Cinsel isteği artırma özelliği vardır. Cinsel gücü de artırır. Az kalori içerdiği için obezite riskini azaltır.

Potasyum yönünden zengin olması nedeniyle tansiyonu dengeler. Yüksek tansiyona iyi gelir. Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlığa iyi gelir. Göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Birçok kişide bulunan katarakt hastalığına iyi gelir.

Karnabaharın faydalarından yararlanmak için düzenli tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra pişirme şekline de dikkat edilmesi gerekir. Pişirme sırasında meydana gelebilecek vitamin ve mineral kaybına engel olmak için haşlama ya da buharda pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

Karnabaharın Zararları 

İyot eksikliği olanlar karnabahar tüketirken dikkatli olmalı. Mutlaka iyotlu tuz kullanmalı. Karnabaharın vücudu iyot emilimini azaltma özelliği vardır. Bu nedenle iyot eksikliği olanlar karnabaharı iyotlu tüz ile birlikte tüketmelidir. Gut hastalığı olanlar, böbrek taşı ya da başka bir böbrek rahatsızlığı olanlar da fazla karnabahar tüketmekten kaçınmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir