Sponsorlu Bağlantılar
Gastrite Karşı Beslenme Önerileri
Gastrit rahatsızlığı olanlar yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda tüketmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler A,C ve K vitamini içerirler ve folat, demir ve kalsiyum yönünden de zengindirler. Bu vitamin ve mineraller midenin kendi kendini tedavi etme sürecine katkı sağlarlar. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmeleri gerekir. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, kara lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzeler mide dostudur.
Gastrit olanlar ağır ve yağlı protein kaynakları yerine az yağlı protein kaynaklarını tercih etmelidirler. Aşırı yağlı besinler midenin asit üretimin artıracağı için gastrit hastaları için uygun değildir. Yağsız et, balık, tavuk, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve yoğurt aşırı yağlı protein kaynaklarına alternatif olarak tüketilebilecek protein kaynaklarıdır.
Gastrite neden olan helicobacter bakterisine karşı flavonoid içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Flavonoid bakterinin etkilerini azaltır ve gastritin ülsere dönüşmesini engeller. Kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber flavonoid bakımından zengin meyve ve sebzelerdir.
Gastrite İyi Gelmeyen Besinler
Başka alkol ve kafeinli içecekler olmak üzere sindirimi zor rafine ürünler (beyaz ekmek, şeker, makarna vb.), trans yağlar (kızartmalar, börekler, hamur işleri, çerezler…), baharatlı gıdalar, domates, portakal ve mandalina gibi sitrik asit içeren gıdalar gastrit hastalarının uzak durması gereken yiyeceklerdir.
Gastrit Belirtileri ve Teşhisi
Gastrit, mide biyopsisi, dışkı testi ve endoskopi yöntemleri ile teşhis edilir. Belirtileri hazımsızlık, midede ekşime, karın ağrısı, hıçkırık, iştah kaybı, bulantı, koyu renkli dışkı ve kan kusmadır. Bu belirtiler görüldüğünde bir uzmana başvurmak gerekir.