Cevizin Faydaları Nelerdir

Ceviz, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden biridir. Kuruyemiş olarak tüketilen ceviz, cevizgiller familyasından ağaçların genel adıdır. Kışın yapraklarını döken ceviz ağacı, sağlığa birçok yönden faydalı olan kabuklu yemişi nedeniyle belki de en çok yetiştirilmesi gereken ağaç türüdür. Cevizle ilgili yapılan bilimsel araştırmalar bu kabuklu yemişin başta kötü kolesterol olmak üzere birçok sağlık sorununa faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Eğer sadece bir kuruyemiş yemek zorunda iseniz seçmeniz gereken yemiş ceviz olmalıdır. Kötü kolesterolü düşürdüğü kanıtlanan ceviz, aynı zamanda kalbi koruduğu gibi damar sağlığını da korur. Sağlıklı bir yaşam için  günde 3-4 adet ceviz tüketilmesini öneriliyor. Ceviz, badem, fındık, susam, yer fıstığı gibi gıdalar yağlı tohum olarak adlandırılır. Bu gıda maddeleri arasında en yağlısı cevizdir. Ceviz yağlı bir yemiştir, ancak cevizde bulunan yağın tamamı doymamış yağ asiti olduğu için sağlığa faydalıdır. 100 gram ceviz 15 gram protein, 3 gram şeker ihtiva eder. Tam bir enerji deposu olan cevizin 100 gramı 654 kalori içerir. Lif açısından da zengin olan cevizin kabızlığa iyi geldiği bilinen bir gerçek. Omega-3 yönünden de zengin olan cevizde, B1, B6 ve folik asit vitaminleri de bulunur. Çok değerli bir yemiş olan cevizin faydaları saymakla bitmez. Ceviz sağlıklı yaşam için bir mucizedir ve düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Cevizin Faydaları 

Yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki, kalp ve damar sağlığı için ceviz tüketilmelidir. Birçok üniversitenin cevizin faydaları üzerine yaptığı araştırmalarda kalp sağlığını koruduğu, damarlarda plak oluşumuna izin vermediği görülmüştür. Düzenli ceviz tüketmek kötü kolesterolü düşürdüğü için kalp krizi riskini de azaltır.

Düzenli ceviz tüketmek tip II diyabet hastaları için faydalıdır. Damar tıkanıklığı riskini düşürdüğü için diyabet hastalarının kalp hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.

Güçlü bir antioksidan olan cevizin kansere karşı koruma sağladığı söylenebilir. Kanseri önlemek için yaygın şekilde ceviz tüketilmesi bu nedenle önemlidir. Düzenli ceviz tüketmek, vücutta serbest radikallerin artmasına neden olan ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan kronik oksidatif stresi azaltır. Yapılan araştırmalar, prostat ve meme kanserine karşı koruyucu olduğunu gösterse de tüm kanser türlerine karşı vücudu güçlendirdiği kabul edilmekte. Bu nedenle kansere karşı koruma sağlayan ceviz, düzenli olarak tüketilmelidir.

Ceviz, mineral açısından çok zengindir. Özellikle manganez ve bakır deposu olan ceviz, kansızlığa iyi gelir. Vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin büyük bir kısmını karşılamasına yardımcı olur.

E vitamini açısından zengindir ve cilde iyi gelir. Sağlıklı bir cilt için tüketilmesi gereken gıdalardan olan ceviz aynı zamanda tokluk hissi verdiği için diyet yapanların da vazgeçilmezidir. Ceviz yağ açısından zengin bir yemiş olmasına rağmen kilo vermeye yardımcı olur. Tokluk hissi verdiği için öğün aralarında yüksek kalorili yiyecekler yerine ceviz tüketilebilir.

Kemikler için faydalı bir yemiştir. Yaşlılıkla birlikte görülen kemik problemlerine karşı tüketilmesi önerilir. Kemiklerde görülen mineral kaybını yavaşlatır. İlerleyen yaşlarda mutlaka günde 3-4 adet ceviz tüketilmelidir.

Cevizin hafıza üzerindeki etkisi üzerinde yeterli araştırma yapılmasa da mevcut araştırmalar hafıza üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermekte. Unutkanlık ile başlayan ve zamanla ilerleyerek yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmeye engel olan önemli bir beyin hastalığı olan Alzheimer’a yakalanma riskini azaltan, hastalarda olumlu etkisi görülen ceviz hafızayı güçlendirmek için tüketilmesi gereken gıda maddeleri arasında gösteriliyor.

Ceviz kanı temizler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı koruma sağlar. İştah açıcı özelliği vardır, yeme problemi olan çocuklarda olumlu etki sağlar. İştah artışı sayesinde çocukların kilo alması sağlanabilir. İyi bir antiseptik olması nedeniyle cilt hastalıklarında kullanılır. Hazırlanan çay deriye sürülerek cilt hastalıklarında iyileşme sağlanabilir.

Ceviz kadar ceviz yağı da faydalıdır. Ceviz yağı güçlü bir müshildir. Kabızlık problemi olanlar ceviz yağı tüketebilirler. Ayrıca ceviz yağının bağırsak kurtlarını dökme özelliği vardır. Nasırların iyileşmesine katkısı vardır. Ceviz yağı nasırlı bölgeye sürüldüğünde ağrıya neden olan nasırlar yumuşar.  Göğüs ağrısına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Dizanteri hastalığını da gideren ceviz, adeta bir mucizedir.

Cevizle İlgili Bilinmeyenler 

Tarihte cevizin ticari olarak üretimi ilk defa Yunanlılar tarafından yapılmıştır. Tüm dünyadaki ceviz üretiminin yüzde 60’ı Amerika’nın California eyaletinde yapılmakta. Ceviz Antik Yuman’da akıl hastalıklarına karşı kullanılmış. Roma döneminde doğurganlığı artırmak için tercih edilen ceviz aynı zamanda cinsel isteği artırmak için de önerilen kuruyemişler arasında yer almış.

Ceviz ağaçta yetişen en eski gıda maddelerinden biridir. İnsanların ceviz tüketmeye başlaması M.Ö. 10.000 yılına dayanmakta. Ceviz eylül ve kasım aylarında hasat edilir. Cevizin hasadı yılda bir kez yapılır. Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen 30 farklı ceviz türü vardır. B kompleks vitaminleri bakımından çok zengin olan cevizin mineral ve vitamin deposudur.

Ceviz kadar ceviz yaprağı da faydalıdır. Ceviz yaprağı çayı, sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kabızlığa ve iştahsızlığa iyi gelir. Sarılık tedavisinde de etkili olan yaprak çayı, vücudun direncini artırır, güçlendirir. Ceviz yaprağı çayı güçlü bir antiseptiktir ve haricen kullanılır. Ceviz yaprağı kaynatılarak elde edilen su saçlarda ortaya çıkan dökülme problemine iyi gelir. Sadece saç dökülmesinde değil, birçok deri hastalığında ceviz yaprağı suyundan yararlanmak mümkündür. frengi, egzama, uçuk, uyuz, el ve ayak tırnağı iltihabı, ergenlik sivilceleri, kadınlarda akıntı, diş eti hastalıkları, ağız yaraları, boğaz iltihabı gibi hastalıklara karşı taze ceviz yaprağı ile hazırlanan su kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir