Sponsorlu Bağlantılar
Badem Türleri
Birçok farklı çeşidi vardır. En çok bilinen badem türleri, diş bademi, taş bademi, nurlu bademi, gababağ, acıpayam ve şeytan payamı olarak sıralanabilir.
Badem Nerelerde Kullanılır?
Badem daha çok çerez olarak tüketilir. Bunun yanı sıra pastalarda, keklerde, tatlılarda kullanılır. Bademden elde edilen yağ sanayide kullanılır.
Bademin Besin Değeri
100 gram badem 575 kalori içerir. 21,2 gram protein içeren badem vücudun günlük protein ihtiyacının yüzde 42’sini karşılayabilir. Besin lifi açısından da zengin olan badem, günlük besin lifi ihtiyacının yüzde 49’unu karşılar. E vitamini açısından zengin bir yemiş olan badem günlük E vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. 100 gram bademde bulunan 26,2 mg E vitamini vücudun E vitamini ihtiyacının yüzde 132’sini karşılar. B6 vitamini de bulunan badem, vücudun ihtiyaç duyduğu B6 vitaminin yüzde 7’sini karşılar.
Badem mineral açısından çok zengin bir yemiştir. İçinde kalsiyum, niasin, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez, selenyum, folat bulunur. Omega 3 ve omega 6 yağ asiti de bulunan bademin 100 gramında 6 mg omega 3, 12065 mg omega 6 yağ asiti bulunur.
Bademin Faydaları
Badem sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bol miktarda tekli doymamış yağ içeren bademin kolesterolü düşürme özelliği vardır. Badem de zeytinyağı gibi kalbi koruyan yiyecekler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak badem tüketmenin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını göstermekte.
Badem yüksek oranda E vitamini içerir. Düzenli olarak badem tüketmek, E vitaminin antioksidan etkisi nedeniyle yüksek kolesterole bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığına bağlı oluşan plak oluşumunu engeller.
Badem, diyabet hastalarının da tüketmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Badem yemeklerden sonra ortaya çıkan kan şekeri dalgalanmasına karşı etkili bir yemiştir. Yemeklerden sonra ortaya çıkan kan şekeri dalgalanmasını azaltan badem diyabet hastaları tarafından kontrollü bir şekilde düzenli olarak tüketilmelidir.
Kalp sağlığını koruma özelliği olan yemişler arasında yer alan badem, ceviz, fıstık, fındık gibi kuruyemişler gibi uzmanlar tarafından tüketilmesi gereken yemişler arasında sayılıyor. Antioksidan açısından zengin olan ceviz, badem, fındık gibi yemişler kalp hastalıklarına karşı korur. Yapılan bir araştırma haftada 4 kez ceviz ve badem yiyen kişilerde kalp hastalığına yakalanma riskinin yemeyenlere göre yüzde 37 oranında azaldığını göstermekte.
Yüksek kalori içeren bir yemiş olan badem diyet yapanların pek de tercih etmediği bir yiyecek. Ancak badem üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki; haftada iki kez badem tüketenler tüketmeyenlere oranla daha az kilo alıyor. Kilo kontrolü için yüksek oranda besin lifi içeren gıdalar tüketmek gerekir. Besin lifi tokluk hissi yaratır. Badem de bol miltarda besin lifi içerir, bu nedenle kilo problemi yaşayanlar düzenli olarak badem tüketilebilir.
Badem, safra kesesi taşı oluşumuna engel olur. 80 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, haftada 30 gram badem tüketen kadınlarda safra kesesi taşı görülme oranı tüketmeyenlere göre yüzde 25 daha azdır.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller açısından zengin olan badem, kemik sağlığı için yararlıdır. Sağlıklı kemiklere sahip olmak için kemikler için gerekli mineralleri içeren badem tüketilmelidir.
Badem Tüketirken Dikkat Edilecek Noktalar
Badem tüketirken dikket edilecek nokta miktardır. Badem yağ açısından zengin bir yemiştir. Bu nedenle bir seferde çok fazla badem tüketmemek gerekir. Örneğin; bir seferde 100 gram badem tüketmek günlük alınması gereken yağ miktarının yüzde 76’sının bir anda alınmasına neden olur.
Çiğ bademde tuz yoktur. Ancak işlenmiş bademde yüksek oranda tuz bulunur. Uzmanlar, haftada 3-4 kez 30 gram badem almanın yeterli olacağını belirtiyor.
Bademin Zararları
Tüm gıdalar gibi badem tüketirken de dikkatli olmak gerekir. Yüksek kalorili bir yemiş olan bademi öğün aralarında bir avuç tüketmek yeterli olacaktır. Ancak daha fazla tüketmek kilo almanıza neden olabilir.
Badem bazı bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjik bünyelerde, kızarıklık, kaşıntı, dil şişmesi, dudaklarda şişme gibi reaksiyonlara neden olabilir.
Badem, E vitamini yönünden zengindir. Günlük 60-70 gram badem tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu E vitaminini alması için yeterlidir. Bu miktarın artması ve bunun uzun süre devam etmesi uyuşukluk, bulanık görme, baş ağrısı, ishal, şişkinlik gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.