Sponsorlu Bağlantılar
Tadı yumuşak ve tatlıdır. Genellikle bitki çayı olarak tüketilen adaçayının kurutulmuş yaprakları kullanabileceği gibi, toz halinde de kullanılabilir. İnsanoğlu tarafından faydaları keşfedilen adaçayı binlerce yıldır kullanılagelmiştir. Sağlığa faydalı olması nedeniyle birçok hastalığın tedavisinde adaçayı yapraklarından yararlanılmıştır. Bazı yemekleri tatlandırmak için baharat niyetine de kullanılan adaçayının en fazla kullanıldığı alan alternatif tıptır. Yunan ve Roma dönemlerinde kutsal bitki olarak kabul edilen adaçayının birçok sağlık sorununa iyi geldiği görülmüştür.
Adaçayı Hakkında Her Şey
Adaçayı, çok uzun yıllar yaşayabilen, odunsu bir bitkidir. Tıbbi adaçayı denen cinsi Türkiye’de çok fazla yetişmez. Türkiye’de doğal olarak yetişen adaçayı daha çok Orta ve Batı Anadolu’da yetişir. Anavatanı Akdeniz olan adaçayı en çok Güney ve Orta Avrupa ülkelerinde yetişir. Anadolu’da 70’in üzerinde adaçayı türü yetişir. Ülkemizde en çok, Anadolu adaçayı, misk adaçayı, yönlü adaçayı, yabani adaçayı, yeşil adaçayı gibi türler yetişir. İhtivası farklılık gösterse de bu türler de tıbbi adaçayı olarak kullanılır.
Adaçayının yaprakları, çiçekleri ve yapraklarından elde edilen yağ tedavi amacı ile kullanılır. Tıbbi adaçayı adı verilen türün, idrar söktürme, yatıştırıcı, ter kesici ve dezenfekte özellikleri vardır. Mide sorunlarına da iyi gelen adaçayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
Adaçayı Nasıl Olmalı?
Adaçayının yaprakları taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilir. Kullanılacak olan taze adaçayı yaprakları gri-yeşil renkli olmalı, canlı görünmelidir. Taze yapraklar, nemli kağıt havluya sarıldıktan sonra bir poşete konularak buzdolabından birkaç gün saklanabilir. Taze yapraklar kurutularak kuru adaçayı elde edilebilir. Kuru adaçayı ise tazeliğini 6 ay kadar korur. Kuru yapraklar serin ve kuru bir ortamda, ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.
Adaçayı yaprakları ile bitkisel çay yapmak için kaynar suya birkaç yaprak adaçıyı atılır, 20 dakika kadar demlendikten sonra içilir. Adaçayı ile gargara yapmak ağız sağlığını korur. Boğaz iltihabına iyi gelir.
Adaçayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Adaçayı, güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda güçlü bir anti-inflamatuar olan adaçayının faydaları saymakla bitmez. Adaçayının en önemli faydası sindirim sorunlarına iyi gelmesidir. Mide kraplarını giderme özelliği vardır. Antioksidan olması nedeniyle zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle kış aylarında görülen soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst yolunum hastalıklarına karşı adaçayı önerilir. Demlerken ortaya çıkan buhar solunduğunda sinüslere iyi gelir. Buhar bir havlu kapatılarak solunduğunda sinüsleri rahatlatır, akciğerleri temizler. Soğuk adaçayı ishale iyi gelir. Adaçayı ile boyun ve başa kompres yapıldığında ağrıyı azaltır.
Adaçayı dişetlerine çok iyi gelir. Soğuk adaçayı ile günde 3 kez gargara yapmak dişeti iltihabını giderir, ağızda meydana gelen yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Hafızaya iyi gelir. Adaçayı içmek hafızayı güçlendirir, unutkanlığa iyi gelir. Özellikle Alzheimer gibi hastalıklara karşı adaçayı tavsiye edilir.
Şeker hastalarında görülen sinirlilik haline karşı da adaçayı kullanılabilir. Hazımsızlığa iyi gelir, gaz söktürücüdür. Kadınlarda görülen adet düzensizliğine iyi gelir, adet sancılarını azaltır. Menopoz döneminde görülen sıkıntılara karşı kullanılır. Adaçayı yağı dişeti iltihabına iyi gelir, ağız sağlığını korur. Anti-inflamutuar etkisi olduğu için mantar hastalığına iyi gelir, mantarlı bölgeye sürüldüğünde iyileşme sağlar. Dişlere iyi gelir, dişlerin beyazlamasını ve daha sağlıklı olmasını sağlar.