Sponsorlu Bağlantılar
Romatizma ve Beslenme Alışkanlığı
Beslenme alışkanlığı romatizma tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Aşağıda öğünlerinize ekleyerek pek çok belirtinizin hafiflemesini sağlayabileceğiniz yiyecekler sıralanmıştır.
Keten Tohumu: Keten tohumu yüksek oranda omega 3 ve omega 6 yağ asidi içermektedir. Bunun yanında besin lifi benzeri bir madde olan “lignan” da bulundurmaktadır. Günlük olarak tüketildiğinde keten tohumu, eklem ağrılarınızı azaltabilir veya eklem sertleşmesinin önüne geçebilir.
Ancak düzenli keten tohumu kullanacak hastaların doktorlarına başvurması gerekmektedir. Zira lif benzeri maddeler ilaç emilimini azaltabilir.
Balık: Balık da tıpkı keten tohumu gibi omega yağ asitlerinden zengindir. Özellikle omega 3 yağ asidinin iltihaplı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.
Haftada 3 gün balık tüketimi romatizma ağrılarını ve iltihabın ilerleyişini azaltmaktadır.
Nar Özü: Son birkaç yılda yapılan çalışmalar nar özünün romatizmaya iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır. Özellikle hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihapları azalttığını kanıtlamıştır.
Her ne kadar düzenli kullanımın iyi geldiği bilinse de bu konuda daha derin bilimsel araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Bitki Tohumları: Bitki tohumlarında doğal bir omega 6 olan “gamma-linolenik asit” bulunmaktadır. Bu yağ asidi doğal bir iltihap önleyici olarak görev yapar ve romatizma nedeniyle gelişen iltihaplanmayı ve eklem şişkinliklerini azaltır.
Çuha çiçeği, hodan otu ve siyah kuş üzümü gamma-linolenik asit bakımından en zengin yiyecekler arasındadır.
Romatizma İçin Doğal Tedaviler
Egzersiz: Haftada 5 gün, 30 dakika yapılacak egzersiz eklemlerin çalışmasını sağlar, esnekliklerini artırır ve güçlenmelerini sağlar.
Sıcak- Soğuk Kompres: 15 dakikalık sıcak bir duşun eklem ağrılarını azaltabildiği bilinmektedir.
Ayrıca soğuk kompres ile kasların sertliği, ağrılar ve şişlikler hafifletilebilir.