İshale İyi Gelen Yiyecekler

İshal özellikle çocuklar ve bebekler için tehlikelidir. Gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok farklı rahatsızlıktan dolayı ishal meydana gelebilir. İshal sürecinde bol miktarda su ve sulu gıda tüketilmesi gerekir. Vücut ishal nedeniyle çok fazla su kaybettiği için kaybedilen suyun gıdalarla ve su ile vücuda tekrra kazandırılması gerekir. Bu dönemde alkol, yağlı gıdalar, baharatlı gıdalar, süt ürünleri ve lif içeren besinlerden uzak durulması gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

İshal Tedavisine Yardımcı Gıdalar

İshal sürecinde dışkının normale dönmesi için az lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi gerekir. Beyaz pirinç düşük lif içeriği nedeniyle bu süreçte tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir. Esmer pirinç beyaz pirincin aksine bol miktarda lif içerdiği için dışkının daha da yumuşamasına neden olur. Bu nedenle bu süreçte esmer pirinç tüketilmemelidir. Pirinç suyu da dışkının sertleşmesi için içilebilir. Pirinci bir miktar suda beklettikten sonra bu suyu içmek ishale iyi gelir.

Muz da ishal sırasında kaybedilen potasyumu karşımak üzere tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Kaybedilen mineraller de muz yiyerek karşılanabilir. Elma püresi de bağlayıcı bir gıdadır. İshalken elmayı kabuksuz tüketmek gerekir. Zira elma kabuğu sindirim sistemini daha da hassas hale getirir.

Böğürtlen de ishalken tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir. Meyve olarak ya da meyve suyu olarak da tüketilebilir. Limon suyu ishale neden olan patojenleri yok ettiği için günde 2-3 defa limon suyu içmek faydalıdır. Elma sirkesi bağırsakların ve tüm sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olur. Elma sirkesi içinde pektin adı verilen madde bulunur. Pektin dışkının sertleşmesini sağlar.

Hergün bir yemek kaşığı kepek tüketerek ishal sürecini kısaltabilirsiniz. Kepekli ekmek ya da kahvaltı gevreklerinde bulunan kepek işlenmiş kepektir. İshale karşı işlenmemiş doğal kepek tüketilmelidir. Tüm bu yiyeceklerin dışında ishal sürecinde keçiboynuzu tozu, havuç, sarımsak, bal, patates çorbası, patates haşlaması, zencefil de tüketilebilir.

 

 

 

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir