Salatalığın Faydaları

Bir yaz meyvesi olan salatalık kabakgiller ailesine aittir. Yoğun miktarda su içeren salatalık birçok yönden faydalıdır. Açlık hissini yatıştıran salatalık diyet listelerinin vazgeçilmezi olduğu gibi sağlıkıl cilt için de en çok faydalanılan meyvelerin arasında yer alır. Salatalık taze olarak tüketildiği gibi turşu olarak da en çok tercih edilen yiyeceklerden birisidir. Ayrıca kozmetik dünyası da salatalığın cilt üzerindeki mucizevi etkisinden yararlanır. Salatalık, ülkemizde başta Akdeniz bölgesi olmak üzere hemen hemen her yerde yetişir. Yüze yakın çeşidi bulunan salatalığın faydaları saymakla bitmez.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Salatalığın Sağlığa Faydaları 

Salatalık B vitamini yönünden çok zengin bir meyvedir. B vitamini eksikliğinde görülen halsizlik, kansızlık, ağız yarası, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi rahatsızlıklar salatalık takviyesi ile giderilebilir. Salatalığın yüzde 96’ya yakını sudur. Yeterli su tüketilmediğinde ortaya çıkan cilt kuruluğu olmak üzere birçok probleme karşı salatalık tüketilmesi gerekir. Salatalık, vücudun su ihtiyacını karşılamak bakımından önemlidir.

Salatalık K vitamini yönünden de zengindir. Kemik sağlığı için K vitamini içeren yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Salatalıkta bol miktarda C vitamini bulunur. Antioksidan yönünden de zengin olan bu meyve, iltihap giderici özelliğe sahiptir. İçerdiği antioksidanlar kalp sağlığını korumadan kansere kadar hastalıklarla mücadele etmemizi sağlar. C vitamin bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur. Yaşlanma sürecini yavaşlatan salatalık kozmetik sektörünün de vazgeçilmezidir. Düşük kalorilidir. Potasyum yönünden muz kadar olmasa da zengindir. Düşük kalorili olduğu için kilo aldırmaz. Bu nedenle diyet yapanlar gönül rahatlığı içinde tüketebilir.

Göz altı şişlikleri başta olmak üzere cilt kuruluğu, tahriş, güneş yanığı gibi problemlere karşı doğal çözüm sağlar. Salatalığın idrar söktürü özelliği vardır. Ödem nedeniyle meydana gelen şişlik probleminde idrar söktürücü olarak salatalık tüketilebilir. Su ve lif deposu olan salatalık sindirimi düzenler. Salatalık kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği potasyum, magnezyum ve lif tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.

Salatalıkta bulunan fisetin beyin sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Salatalık hafızayı güçlendirir, sinir hücrelerini yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı korur. Salatalığın ağızda oluşan bakterileri yok etme özelliği vardır. Ağız kokusuna karşı salatalık tüketilmelidir.

Salatalığın Besin Değeri 

100 gram kabuklu salatalık, 15 kalori, 2 gr şeker, 1 gr protein içerir. B ve K vitamini yönünden zengin olan salatalıkta A ve C vitaminleri de bulunur. Folat, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, çinko, manganez, kolin mineralleri bulunan salatalığın 100 gramında 5 mg omega-3 yağ asitleri, 28 mg omega-6 yağ asitleri bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir