Havucun Faydaları

Havuç denince akla sadece göze çok faydalı olduğu gelir. Ancak havucun sadece gözlere değil pek çok şeye faydası vardır. Havuç, maydanozgiller familyasından bir sebzedir. Köklü sebzeler arasında yer alan havucun şekli koniye benzer. İki yıllık bir sebze olan havuç etli kökü için yetiştirilir. A vitamini deposu olan bu sebze çorbalarda, yemeklerde, salatalarda ya da çiğ olarak tüketilir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, yerebatan gibi farlı isimlerle tanınır. En çok Akdeniz ülkelerinde, Amerika’da, Avustralya’da, Yeni Zelenda’da yetişir. Türkiye’de en çok Ankara Beypazarı’nda yetiştirilir. Üretimin yüzde 60’ı bu bölgede yapılır. Bilinen 60 türü bulunur. Havuçta bol miktarda A vitaminin yanı sıra başka vitamin ve mineraller de bulunur. Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Havuca turuncu rengini karoten adı verilen madde verir.

Sponsorlu Bağlantılar
 

Havucun Faydaları 

Havuç güçlü bir antioksidandır. İçeriğinde bulunan beta karoten maddesi havucu antioksidan açısından zengin kılar. Havuçta bol miktarda bulunan beta karoten maddesi ince bağırsakta A vitaminine dönüştürülür. A vitamini ise saç sağlığından kalp hastalığı riskinin azaltılmasına kadar birçok açıdan gerekli bir vitamindir. Saçların daha sağlıklı olmasını sağlayan A vitamini, aynı zamanda cilt ve tırnakların da sağlıklı  ve güçlü olmasına yardımcı olur.

havuç ile ilgili görsel sonucu

Havucun sağlıklı olmasını sağlayan özelliklerden birisi de besin lifi açısından zengin olmasıdır. Besin lifi sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kabızlık problemine karşı tüketilmesi gereken gıdalar arasında besin lifi açısından zengin sebze ve meyveler ilk sırada yer alır. Havuç da besin lifi açısından zengin olduğu için kabızlık ve diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı tüketilmesi gereken bir sebzedir.

Havuç, az miktarda kalori içerir. Bu nedenle diyet yapanların mutlaka havuç tüketmesi gerekir. Özellikle ara öğünlerde havuç tüketmek hem vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasını sağlar hem de az kalori içerdiği için kilo almaya engel olur.

Havuçta bulunan beta karoten maddesi aynı zamanda havuca turuncu rengini verir. Turuncu ve kırmızı renkli meyvelerde bulunan beta karoten maddesi vücutta A vitaminine dönüşür. Hayvansal gıdalar dışında en iyi A vitamini kaynağı havuçtur. Kanser de dahil birçok hastalığın gelişimine engel olan A vitamini kalp hastalıklarından da korur.

Yapılan araştırmalar beta karoten bakımından zengin bir beslenme alışkanlığına sahip olan kişilerde kanser gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Özellikle prostat, akciğer ve kolon kanseri riskini düşürdüğü gözlemlenen beta karoten maddesi havuçta bol miktarda bulunur.

Havuç kadar havuç suyu da sağlık açısından çok faydalıdır. Yine havuç suyu ile ilgili yapılan araştırmalar, havuç suyunda bulunan bioktif kimyasalların lösemide kansere yol açan hücre büyümesini engellediğini göstermekte. Ayrıca, havuç mesane kanserini engellemek için önerilen gıdalar arasında yer almakta.

Turuncu ve sarı renkli sebzelerin kalp hastalığı görülme riskini düşürdüğü de yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür. Havuç da dahil turuncu ve sarı sebzeleri düzenli olarak tüketenlerde tüketmeyenlere oranla yüzde 32 oranında daha az kalp hastalığı görülüyor.

Havucun en önemli faydalarından birisi de göz sağlığını korumasıdır. Özellikle önemli bir göz hastalığı olan glokom, haftada 2-3 kez havuç yiyenlerde yemeyenlere oranla daha az görülmekte. Glokom göz tansiyonu olarak da bilinen, ilerlediğinde görme kaybına neden olan bir göz hastalığı. Düzenli olarak havuç tüketmek gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlar. Havuçta bulunan beta karoten A vitaminine dönüşerek gözlerin ışığı ayarlama fonksiyonunu korur, gözlerin nemli kalmasını sağlar.

Potasyum açısından zengin bir sebze olan havuç, beyin fonksiyonlarının devam etmesine yardımcı olur. Potasyum aynı zamanda kalp sağlığını korur. Kas kramplarını önler. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. Potasyum adrenalin ve kortizon hormonunu dengeler, stresi ve kaygıyı yok eder.

Havuç, A, E, C ve B vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Demir, bakır, çinko gibi mineraller açısından da zengin olan havuç, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminin güçlo olması vücudun enfeksiyonlara karşı direncinin artmasını sağlar.

Antioksidan etkisine sahip olan havuç, cildin elastikiyetini korur, yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. İçermiş olduğu alkali elementler kanı temizlemeye yardımcı olur. Vücudun asit-alkali dengesini korur. Tansiyonun yükselmesine neden olan sodyum havuçta bulunan potasyum sayesinde dengelenir. İçeriğinde bol miktarda bulunan besin lifi kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü ise yükseltir. Ağızda bulunan bakterileri yok etme özelliğine sahiptir, diş sağlığını korur. Düzenli havuç tüketmek mide ülserine karşı korur.

Havucun Besin Değeri 

Orta boy bir havuç yaklaşık 61 gram gelir. Orta boy bir havucun kalori miktarı 25’tir. 2.9 gr şeker içeren orta boy bir havuçta 1.7 mg besin lifi bulunur. Vücudun günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 204’ünü karşılayan havuç günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. A ve C vitaminleri dışında havuçta K, E ve B6 vitaminleri de bulunur. Orta boy bir havuç, 1.2 mg omega 3 yağ asitleri ile 70.2 mg omega 6 yağ asitleri içerir. Potasyum yönünden zengin olan havucun 61 gramı (orta boy havuç) vücudun günlük potasyum ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar. Kalsiyum, folat, demir, magnezyum, sodyum, bakır ve manganez içeren havuç, düzenli olarak tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır.

Havucun Zararları 

Fazla havuç tüketmek (günde 4-5 adet) kabızlık, gaz ve şişkinlik problemine yol açar. Aşırı havuç tüketmek cilt renginin sararmasına neden olabilir. Böbrek sorunu olanların da potasyum yönünden zengin olan havucu dikkatli tüketmesi gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

İlgini Çekebilir

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elması, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Köksapları yumru şeklinde olan bu bitkinin, yumru kısımları yemek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir