Sponsorlu Bağlantılar
Prostat Sağlığı için Ne Tüketilmeli?
Meyveler rengini içerdikleri bileşenlerden alır. Bu bileşenler sadece meyveye rengini vermekle kalmaz, vücudun bağışıklık sistemini korur, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Farklı renklere sahip meyveleri düzenli olarak tüketmek vücudumuzu korurken, prostat sağlığımızı da korumaya yardımcı olur.
Antioksidan açısından zengin olan kivi, erik, üzüm, karpuz, portakal, çilek, kiraz, mango, kavun bağışıklık sistemini korur, hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
Meyveler gibi sebzeler de sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil biber vitamin yönünden zengindir. Bu sebzelerin kalori değerleri de düşüktür. Bu nedenle kilo problemi olan kişelerin beslenme programlarında sebzelere bol miktarda yer verilir. Yeşil sebzeler enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir. Bu nedenle prostat sağlığı için sebze tüketmeye özen gösterilmelidir. Kırmızı dolmalık biber, ıspanak, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, balkabağı, tatlı patates güçlü antioksidan özelliğine sahiptirler. Bu sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır.
Prostat kanseri olan erkekler arasında yapılan bir araştırmada düzenli olarak tam tahıllı gıda tüketen erkeklerde tam tahıllı gıda tüketmeyenlere göre fark olduğunu göstermiştir. Tam tahıllı gıda tüketen kişilerde tümörde küçülme gözlemlenmiştir.
Yağlı gıdalar (yağlı et, yağlı süt, işlenmiş gıdalar vb.) prostat kanseri üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle prostat kanseri olanların bu tür gıdalar yerine yağsız protein kaynaklarını tüketmesi tavsiye edilir. Yağsız süt ve süt ürünleri, ton balığı, somon balığı, mercimek, fasulye, tavuk, yumurta akı, yağsız yoğurt prostat kanseri olanların tüketmesi gereken protein kaynaklarına örnek olarak gösterilebilir.
Domatesin içerdiği likopen prostat kanserine karşı etkilidir ve prostat kanserine karşı koruyucu özelliği vardır. Domates, domates salçası, domates suyu… gibi gıdaları tüketenlerde prostat kanserine yakalanma oranı daha düşüktür.
Selenyum miktarı yüksek olan erkeklerde prostat kanserine yakalanma oranı diğerlerine göre yüzde 50 daha düşüktür. Bu nedenle erkeklerin meyve, sebze, deniz ürünleri, yumurta, sarımsak gibi selenyum yönünden zengin gıdaları tüketmesi prostat sağlığı açısından önerilmektedir.
Prostat kanserinin erken evresinde ve öncesinde çinko yönünden zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. Kabuklu deniz hayvanları, fındık, süt ve baklagillerde çinko bulunur. Bu gıdaları tüketmek prostat kanserine yakalanma riskini düşürür, kanser aşamasında ise hastalığın seyrini olumlu etkiler.